folder Filed in Блог
Осем "дара" на западната демокрация
Които влизат през задния вход
Илия Маринов comment 0 Comments

Хората от Европа и северна Америка често с недоумение се отнасяме пред отказа на някои държави от изтока, да приемат даровете на западната демокрация. Да дадат равни права, да отворят границите си, да адаптират законодателството си и да преподредят живота си по начин гарантиращ привилегиите на пазарната икономика. Този най-висш модел на управление се е доказал не само с най-балансирано разпределение на блага и справедливост, но и най-дълга продължителност на живота, достъп до здравеопазване, образование, технологии и социални услуги несъизмерими с тези в конкурентните държавни устройства. Какво по-добро от това? Европейците сме склонни да отдаваме отказа от западна демокрация на тези хора, най-вече на техните авторитарни, закостенели правителства. Странно защо тогава, след като попаднат в свободна Европа тези хора вместо радостно да се влеят в морето на пост християнския, западен хедонизъм, те още повече се забулват, още повече се капсулират и сякаш гласно изразяват:

– Аз не съм част от това!
– Част, от кое не си, лицемерни имигранте? Та ти ползваш здравната ни система, работиш в икономиката, децата ти са на училище. От кое точно ти не искаш да бъдеш част в този свят на преимущества?

Изобщо какво не му харесват хората на запада, модерното общество и сигурността? Не бих могъл да знам със сигурност, но имам някои обосновани предположения. Ето осем дара на западната демокрация, които влизат през задния вход. За тях политиците не говорят, а медиите само мрачно отразяват трагичните им последствия.

1.Финансовите пирамиди и измами.

В България най-добре можем да свидетелстваме за тях, но тази чума не подминава нито една страна отворила се към света. Първите, които идват са „предприемачите“, които крадат спестяванията на хиляди хора с обещания за инвестиционна възвръщаемост. В края на историята обикновено крадецът бяга или се оказва, че в държавата липсва законодателство по въпроса. Така е. Демокрацията няма изпитателен срок и не идва с инструкции за употреба. Последствията са крайни и реални. Хиляди хора изгубиха спестените си средства в една или друга финансова схема и се обрекоха на бедни старини.

2. Проституция и секс трафик.

В неограничаващото човешките права западно общество, висше право е сексът. Проституцията е търсена и добре платена. Докато един авторитарен режим обикновено ограничава явлението до нивото на елита и армията, в отвореното общество право на платен секс има всеки пълнолетен. Къде нелегално, къде полу-легално, къде напълно легално и част от туристическата политика на регионите, нищо в свободния свят не ограничава потреблението на секс услуги. Такова неимоверно увеличение на търсенето, неизбежно води до предлагане. Когато жените отказаха да предлагат доброволно, секторът компенсира. Армия девойки от Азия, Африка, централна и източна Европа пое на поход за висшето благо на демокрацията. Тези момичета, много от които непълнолетни, биват мамени, отвличани, подчинявани с бой, пристрастявани към наркотици и при нужда жестоко убивани в името на садистичните, сексуални фантазии на платежоспособни клиенти. И къде е дестинацията на тези робини? В Индия или Китай ли бяха пратени момичетата ни? Талибаните ли ги взеха? Не! Оказа се, че Холандия, Белгия и Испания, тези бастиони на демокрацията, толерантността и равенството между половете, тези домове на европейски институции, тези съдници по човешки права, мили светини в устата на родните политици, най-щедро потребяват услугите на секс робини. Потребяват и евро политиците, потребява и европейската администрация. „Аз виждам, че някои от тях са насилвани“ – разказва в репортаж клиент на червените фенери – „но мен това не ме интересува“. И как да го интересува човека? Той е дошъл да ползва правото си на секс. Морална ли вина да носят тези общества, които заклеймиха нацизма и комунизма, казаха „не“ на расизма и гордо се биха в гърдите, че са отменили робството? Разкрити бяха жестоки случаи от Италия и Австрия на жени държани в мазета, вързани в продължение над десетилетие. Родили на цимента в избата по три деца на мъчителите си, преживели страдания отвъд човешките разбирания. И колкото всеки да се възмущава на подобни случаи, то никой не си отваря устата за очевидната връзка между каналите за секс робини и проституцията. Политическо самоубийство би било да посегнеш върху правото на секс на модерния човек. А талибанът – той е лош.

3. Порнография

Докато тоталитарните държави ограничават достъпа до подобно съдържание, то в западната демокрация и секс културата на века, порнографията е норма. Ако ще живеете в такава държава, взимайте мерки. За съжаление ограниченията на ниво локални мрежи и устройства, не са ефективни и винаги децата в тези общества намират достъп до забраненото съдържание. Но какво пък толкова? Невинно занимание било, че хората мастурбират, дори на младите следвало да се препоръчва, според някои. Без да се омаловажава приносът на индустрията в секс трафика и сексуалните престъпления срещу малолетни, основната щета, която порното нанася е да свидетелства на децата за един грешен полов акт. Образите са силно въздействащи и водят по пристрастяване. Особено податливи са мъжете, но все по-често и жени падат в такива зависимости. Вместо сексът на любовта, взаимността и съединението, порното свидетелства за един агресивен, визуален и често извратен полов акт. Младите възприемат това като норма и то става част от тяхната реалност с всички произлизащи от това последствия.

4. Наркотици

Високият стандарт на живот на запад се измерва с удоволствията, които човек може да си позволи. И докато в продължение на хилядолетия сексът бил най-голямото естествено удоволствие, науката предложила други източници на бързо физическо и психическо щастие. Кокаин, хероин, крек, амфетамин, алкохол, марихуана, екстази са част от западната норма за забавление и добре прекарано време. Потреблението е масово и трудно може да му се въздейства. Ако не ви харесва, не идвайте на запад. Милиони мъже и жени падат жертва на наркотиците всяка година. Разбитите човешки съдби са съизмерими с тези от големите войни на 20ти век. Основните пазари са развитите и платежоспособни западни демокрации.

5. Хазарт

Този бич е разорил много семейства, тъй като често води до пристрастяване. Игрите за бърза печалба изпиват доходите на много хора, а правителствата им сякаш окуражително ги потупват по гърба в името на високите данъци от сектора. Филмите, телевизиите и модерната култура неизменно утвърждават казината, лотариите и залозите. Героите са победители в тези игри, смели и дръзки, любимци на жените и бързия живот. Друг е въпросът, че средният посетител губи $500-600 за всяко посещение в казиното по данни от САЩ за 2018г и че броят на разорените е несъизмерим с броя на спечелилите. Единствените милионери излизат собствениците на хазартни предприятия с неизменно политическо влияние и все по-нарастващо влияние върху спорта.

6. Секти

Добър ден. Ние сме едни момчета с бели ризи и сме дошли да задоволим озверелите ти от невцърковеност душевни потребности. Никой не ни контролира, но се радваме на данъчни привилегии. Имаме право да се погрижим за бедната ти душа. Разбира се това може да ти струва здравето, психиката, имота, спестяванията, семейството и в крайна сметка самата ти душа. Няма институция, която да те защити, а ние имаме право да изповядваме религията си. Ако решиш да се жалваш – не забравяй: ние знаем всичките ти тайни, защото ти пожела да ги споделиш с нас и всичките пари, които взехме от теб – ти пожела сам да дариш.

7. Финансово и кредитно робство

Добре дошли в чудния свят на бързите удоволствия, билетчетата на късмета и кредитите до заплата. За да върви тази цветуща икономика, потребление е необходимо. Животът ви ще се измерва и оценява с потребените от вас стоки и услуги. Ако потребите повече от колкото печелите, вземете още един кредит. Толкова е бързо и лесно, особено онлайн. Поздравления! От тук насетне ще изплащате ипотечен заем. За целия му неумозрим период носите пълна отговорност за финансовите и валутни сривове, в резултат от спекулативните операции и безчовечните политики на големите банки. Опитайте се да тръгнете срещу тях и скоро ще познаете, кой всъщност държи бича в западната „демокрация“.

8. Разруха на традиционните ценности.

Независимо дали произхождате от култура на християнство, ислям, будизъм или научен атеизъм, ако отворите границите си, подгответе се традиционните ви ценности да бъдат подложени на стрес тест. Това, което сте считали за добро или зло в даден момент неизбежно ще се окаже нетолерантно и несъвместимо с ценностите на глобализма. Думите, с които сте назовавали нещата ще се окажат обидни и политически некоректни, а Вие, оказва се сте мастодонт, който трябва да се приспособи към новото или да изчезне. Така например в конституцията на България е записано, че чл.13(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание. Това е единственият текс, който засяга традиционното. За разлика от него новите абсолюти, като отвореното общество и новата толерантност, нямат същия констативно пожелателен характер. Те са облечени в много текст и нормативна база. За неподчинение се носи наказателна отговорност. За нетолерантност ни дискриминират, за несъгласие ни отричат. Това е реверс на естествените ценности, върху които се гради всяко едно общество, скрита цена на пазарната икономика.

Следва ли от написаното, че авторът е антиглобалист, евроскептик или дори по-лошо? Предполагам, че не. Дори напротив. Защото ако това са нещата, срещу които се капсулират консервативните общности в Европа, ако от това именно те не искат да са част, то ще се окажа политически коректен и толерантен, като искажа солидарност с тях. И аз не искам да съм част от това.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Отказ Публикуване